TEK-EN-EL Teknik Endüstriyel Elektronik Ltd. Şti.
İNTERKOM
Emek yoğun ve parçalı üretimden entegre üretime geçen ağır sanayide hem ortam gürültüsü artmış hem de acil anons ve haberleşme ihtiyacı doğmuştur.
Çok gürültülü olan bu ortamlarda telefon ve telsizlerle haberleşme imkansız olduğu için artık birçok fabrikaya femco sistemi de denilen interkom sistemleri kurulmaktadır.
Fabrikalarda işletmecilerin belirlediği yerlere anons tipi hoparlör monte edilir. Beher hoparlörün altına da ortam gürültüsüne duyarsız mikrofonlar yerleştirilir. Bu hoparlör - mikrofon ikilisine Abone, sistemdeki aboneler grubuna da Çevrim denmektedir.
Femco haberleşme sistemlerinde çevrim sayısı birden fazla olabilmekte, her çevrimde de abone sayısı çoğunlukla 20 - 40 arası olmakla birlikte daha az veya daha çok olabilmektedir.
Anons ile çağrı yapan aboneye çevrim içerisindeki her abone cevap verebilir. Bu şekilde sesli görüşmeler başlar. Görüşme içine diğer kişiler abonelerden, şefler de odalarındaki masa tipi aboneden katılabilir. Bu görüşmeler herkes tarafından da duyulduğu için olası acil durumlar veya arızalar anında herkesce bilinir.
ENDÜSTRİYEL TİPİ ÜNİTE SESLENDİRME HABERLEŞME SİSTEMİNİN (İNTERCOME) TEKNİK ŞARTNAMESİ
Günümüzde; Endüstriyel Üretim ağırlıklı olarak otomasyon techizatlarıyla yapılmaktadır. Böyle bir çalışma düzeninde çalışanların, her an üretim akışından bilgilelenmeleri istenir.
Firmamız yıllardır bu haberleşme ihtiyacını yurt genelinde marka firma olarak karşılamaktadır.
Zamanın değerli olduğu, çalışma disiplininin sağlandığı iş yerlerinde üretim artar. Böyle bir oluşum ise haberleşmeyi zorunlu kılar.
İşletmelerde haberleşme (İntercome) sistemleri; ya merkezi bir amplifikatör ile beslenen aboneler grubu, ya da her abonesi amplifikatörlü olan abone birimlerinden oluşur.
Haberleşme sisteminin en küçük birimine abone denmektedir. Bu birimler, Mikrofonlar, Güçlü Hoparlörler, Amplifikatörler ve Fiber Glass'tan mamul IP65 Abone Kutularına sahiptirler. Böyle bir yapı uzun yıllar hizmet verir ve örnekleri de çoktur.
Sisteme kuplör ilave edilerek yer abonelerinin tavan vinçleri ile haberleşmesi sağlanır.
İnsan sağlığı, can güvenliği için dünya standartlarında şebeke voltajı 100 volt'u geçmemelidir. Sistemimizin mikrofon voltajı 24 VDC, Hoparlör devresi 48 VDC'dir.
Endüstriyel kuruluşlarda ortam gürültüsü 75-85 db seviyesinde olmakta, bu ortamlarda çıkış gücü 100 - 110 db olan abone amplifikatörlü sistemlerle net anlaşmalar sağlanmaktadır.
Ağır sanayide; Mekanik malzemeler % 700, Elektrikli malzemelerde % 350 yüklenebilme kabiliyetinde üretim edilmektedir. Bunlar; bu özellikleri itibariyla ticari tip malzemelere göre pahalı olurlar.
Bu özellikleri göz ardı edilir ise endüstriyel malzeme yerine, en ucuz TİCARİ MALZEME ALINIR VE HİZMETİ DE ÇOK KISA OLUR.
Kaliteden çok fiyata önem verilen alımlarda cüz'i bir kar yerine yüzbinlerce liralık kayıplara sebep olunabilir.
Ağır sanayide ihtiyacı duyulan malzemenin belgelerini düzenleyen personel, istek yaptığı malzeme ve hizmeti bütün boyutlarıyla tarif etmeli, firmalardan teklif isteyen de teklifini bunlara göre şekillendirmelidir.
Endüstride haberleşme (İntercome) sistemlerine ait tesisatlar, Water Proof (Suya Karşı), Dust Proof (Toza Karşı), Flamme Proof (Aleve Karşı), Shock Proof (Darbeye Karşı), Heat Proof (Isıya Karşı), korunmuş olacaklardır.
Kablo çekimleri Conduit ve Flex Borularla işlenecektir.
Aboneler kullanılan ortamın özelliğine göre donanımlı olacaktır. Motor odalarıyla dış hatlar arasında irtibatlar sağlanacaktır.
Her aboneye ortam gürültü seviyesine göre ses ayarı yapılacaktır.
İntercome Sistemimize ileride ilaveler de yapılabilmektedir.